Чътни от ябълки и домати
Доматите се срязват от едната страна на кръст с остър нож. Потапят се във вряща вода за 30 секунди. Изваждат се с решетъчна лъжица и веднага се потапят в ледена вода. Обелват се и се нарязват на дребни кубчета. Ябълките се обелват, почистват се от семената и се нарязват на дребни кубчета. Лукът, чесънът, фурмите, сладката и лютата чушка (без семената) се нарязват на ситно. Всички продукти без червената чушка се слагат в тенджера. В дървено хаванче се смесват пиперът, семената кардамон, кориандърът и кимионът. Счукват се и се изсипват към продуктите в тенджерата. Добавят се куркумата, солта, оцетът и водата. Тенджерата се слага на умерен огън. Чътнито се вари 30 минути като се разбърква периодично. Добавя се нарязаната червена чушка и варенето продължава още 30 минути докато се сгъсти. Внимава се да не загори и се разбърква често. Съхранява се в добре затворен съд (буркан, пластмасова кутия) в хладилник. За по-дълго съхранение, докато чътнито е топло се изсипва в стерилизиран, затоплен буркан. Затваря се плътно с капачка и се съхранява на хладно и сухо място.
Рецепта по: http://www.kulinarno-joana.com/