Рецепти

Чътни от ябълки и домати

IMG

Продукти

  • 350 г домати
  • 350 г ябълки
  • 1 глава стар лук
  • 1 скилидка чесън
  • 60 г обезкостени фурми
  • 1 червена чушка
  • 1 малка люта чушка
  • 1/2 чаена лъжица червен пипер на зърна (може да се използва черен пипер, но предпочетох червен заради по-мекия вкус)
  • семенцата от 1-2 шушулки кардамон
  • 1/2 чаена лъжица семена от кориандър
  • 1/2 чаена лъжица семена кимион
  • 1/2 чаена лъжица куркума
  • 1/4 чаена лъжица сол
  • 150 г захар
  • 50 мл малцов оцет
  • 100 мл вода

Начин на приготвяне

Доматите се срязват от едната страна на кръст с остър нож. Потапят се във вряща вода за 30 секунди. Изваждат се с решетъчна лъжица и веднага се потапят в ледена вода. Обелват се и се нарязват на дребни кубчета. Ябълките се обелват, почистват се от семената и се нарязват на дребни кубчета. Лукът, чесънът, фурмите, сладката и лютата чушка (без семената) се нарязват на ситно. Всички продукти без червената чушка се слагат в тенджера. В дървено хаванче се смесват пиперът, семената кардамон, кориандърът и кимионът. Счукват се и се изсипват към продуктите в тенджерата. Добавят се куркумата, солта, оцетът и водата. Тенджерата се слага на умерен огън. Чътнито се вари 30 минути като се разбърква периодично. Добавя се нарязаната червена чушка и варенето продължава още 30 минути докато се сгъсти. Внимава се да не загори и се разбърква често. Съхранява се в добре затворен съд (буркан, пластмасова кутия) в хладилник. За по-дълго съхранение, докато чътнито е топло се изсипва в стерилизиран, затоплен буркан. Затваря се плътно с капачка и се съхранява на хладно и сухо място.

Рецепта по: http://www.kulinarno-joana.com/