Ферментиране на спанак
Знаете ли, че можете да ферментирате зелените храни? Това е много важно, защото тъмнозелените листа като спанак и кейл са богати на оксалова киселина. Оксаловата киселина се явява като антинутриент, защото се намесва в усвояването на минералите и е вредна за бъбреците. В процеса на ферментация нейното количество значително намалява.
Всеки е опитвал да си направи кисело зеле или е чувал как се прави. Но пробвали ли сте да си направите „кисел“ спанак? Много е вкусен, уверявам ви.
Спанакът се накълцва на едро и се слага заедно с всички други съставки (без лимона) в дълбока купа. Купата се покрива с лека кърпа и се оставя за около половин час. През това време солта ще изкара водата от спанака и цялата смес ще се втечни. Можете и да разбъркате сместа 1-2 пъти, за да подпомогнете процеса. След това прехвърлете всичко в бидонче или подходящ буркан и прибавете лимоновия резен. Оставете празно пространство най-отгоре в буркана. Затворете го плътно с капачка или тапа и го оставете да ферментира на стайна температура за около 2-3 дни. След това го преместете на студено.
Наслаждавайте се на вкуса!