Два продукта от кухнята, с които да спасим хремави носове и болящи уши
В наши дни все по-рядко се обръщаме към бабините лекове и природни рецепти, мислейки, че вирусите ни са станали твърде „модерни“ за тях или резистентни. А това с пълна сила може да се каже и за широкоспектърните антибиотици.
Въпросът е, необходимо ли е винаги да се прибягва до модерните лекарства, и защо това е първият ни избор, а не последният вариант?
Да поговорим за капките за нос.
Сигурна съм, че мнозина от вас са чували за случаи на хора, пристрастили се към този медикамент (напр. Ксилометазолин). Подобни капки въздействат на съдовете в лигавицата на носа подобно на адреналин, т.е. стесняват ги. Това намалява изработката на секрет, който обикновено води до запушване на носа. Но чувствителността на съдовете към препарата много бързо се снижава и за постигане на същия ефект са необходими по-големи дози. Прекалената употреба на такъв препарат води до т.нар. „медицински ринит“. За да не се стига до подобни диагнози е най-добре човек да избягва да ги ползва.
Една прекрасна алтернатива, която хем успокоява лигавицата, хем се бори с бактериите, причинител на разболяването, са домашните капки със зехтин и чесън. Те могат да се ползват както при хремави носове, така и при възпалени, болящи уши (ако инфекцията не е гнойна). Приготвянето им е изключително лесно:
В 50 мл. зехтин слагате измита, необелена скилидка чесън. Бихте могли да пробиете скилидката с клечка за зъби или да я стиснете леко, но запазете цялостта й, за да не станат твърде лютиви капките (особено ако ще ги ползвате при деца). Затопляте добре на водна баня (около 10-тина минути), след което сваляте от котлона и вадите скилидката. Направените капки е най-добре да се държат в стъклено шишенце с капкомер и да се съхраняват в хладилник. Затопляйте винаги преди да ги капете в ушите или в носа, тествайте топлината на ръката си предварително (трябва да са топли, не горещи).
Идеята за тази рецепта сме взаимствали от д-р Димков – популярен български природолечител.
Надявам се да сме обогатили домашната ви аптечка!
А ето и малко повече информация защо избираме точно чесън:
В състава на чесъна се включват множество полезни вещества като фибри и мазнини. Богат е на макроелементи като фосфор, манган, йод, магнезий, цинк, сяра. Към всички тях може да добавим и витамини С, В, D, P и етерични масла.
Благодарение на този широк спектър от полезни елементи, чесънът много често може да бъде използван за лечебни и профилактични цели.
Той е силен имуностимулант и антиоксидант. Често се ползва при проблеми със сърдечно-съдовата, дихателната и храносмилателната системи. Понижава холестерола и подпомага извеждането от организма на токсичните соли на тежките метали – олово, манган, кадмии и др.