10 причини да използваме куркума
Подправката куркума е позната по цял свят заради полезните си свойства и вкусови качества. Една от основните й съставки – куркумин – би могла да замести много от познатите ви лекарства. В Европа и Америка в момента подправката е много нашумяла и множество изследвания биват посветени на нея. Макар да се радваме на този напредък, не можем да не отбележим факта, че Индия и традиционната им Аюрведична медицина още преди векове са достигнали до това познание.
Нека набързо ви запозная със свойствата на куркумата, една от съставките на кърито, с така отличаващия се силен оранжев цвят:
Подходяща е при следните проблеми:
Подправката съдържа магнезий, желязо, витамин B6, витамин С и фибри.
Едно от основните предимства на куркумата пред подобни средства от стандартната медицина е, че няма странични ефекти (стига, разбира се, да не се приема в екстремно големи количества).
Острите възпалителни процеси в тялото имат важна функция – помагат на тялото да изгради антитела и да се справи с боледуването. Когато обаче възпалението се хронифицира, може да доведе до сериозни проблеми в организма. Куркумата е много ефективно средство при тези слаби, но продължителни възпалителни процеси в тялото.
Има няколко форми, под които можете да намерите подправката на пазара – на прах, на таблетки или дори в естествена форма – корен. Можете да готвите с нея и да я добавяте към салати и напитки.
Важен съвет за по-доброто усвояване на куркумата е да се приема в комбинация с черен пипер и когато я изполвате за готвене, да се слага в началото в мазнината на ястието.
Рецептата, която съм избрала да ви представя, е една от най-популярните и съответно с множество разновидности. Избрах един от най-лесните варианти за нетърпеливци като мен. Признавам, че понякога си правя „чай от куркума“, като в малко топла вода с лимон просто разтварям половин чаена лъжичка от нея. Тази рецепта обаче има множество допълнителни предимства. Много е подходяща за сухи, досадни кашлици, които се опитвате да успокоите през нощта.
Необходими продукти:
1 чаена чаша мляко (прясно или ядково, аз лично предпочитам кокосово)
1 чаена чаша вода
1 с.л. гхи (пречистено масло)
1 с.л. мед
1 ч.л. куркума на прах
Начин на приготвяне:
Затоплете на котлона за 2 минути млякото с водата (на слаб огън). Добавете маслото, меда и куркумата и бъркайте в продължение на още 2 минути. Можете по желание да добавите канела или черен пипер. Изсипете в чаша и се насладете!